Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka po grecku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 słoiczek oliwek
1/2 cebuli drobno pokrojonej
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu winnego
6 łyżek oliwy z oliwek
1 szczypta soli
1 łyżka świeżych ziół
feta 1 op.
pomidory 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka po grecku

W pierwszej kolejności rwiemy na drobne kawałki sałatę lodową. Obieramy całego ogórka i przekrajmy go wzdłuż. Teraz każdą część kroimy na plasterki, które powinny mieć kształt półkola. Pomidory myjemy i kroimy na 8 trójkątnych kawałków, które dzielimy jeszcze na pół. Obraną cebulę również dzielimy na połowę i kroimy w tzw. półksiężyce. Oliwki przekrajmy w połowie i wszystko układamy warstwami. Na końcu układamy ser feta pokrojony w kostkę.

Przygotowujemy sos winegret. Cebulę posypujemy solą i odstawiamy na chwilę i zalewamy octem winnym, dodajemy musztardę i ubijamy całość widelcem. Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek i całość ubijamy tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Polewamy sosem sałatkę i możemy ją już podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

migotka28 20.03.2013 18:05
pycha tylko bez oliwek
Janina 20.03.2013 13:41
Bardzo smaczne
msmors 20.03.2013 13:41
ciekawe danie
Ania321 20.03.2013 13:31
wygląda pysznie :)
EnoBeno 20.03.2013 13:21
świetna sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak