Sałatka pieczarkowo-serowa z kukurydzą i sosem czosnkowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Sałatka smakuje naprawdę rewelacyjnie oraz doskonale sprawdzi się jako dodatek obiadowy lub samodzielna przekąska.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka:

  • pieczarki

    1 kilogram
  • żółty ser

    200 g
  • kukurydza

    1 puszka
  • por (biała część)

    1 sztuka

Sos:

  • majonez

    5 łyżek
  • jogurt naturalny

    5 łyżek
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    3 szczypty
  • sos pieprzowy

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki ugotować w osolonej wodzie i po ostudzeniu pokroić w drobną kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, pora pokroić w krążki, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przygotować sos.
Majonez połączyć z jogurtem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.
Wszystkie składniki wymieszać z sosem oraz ewentualnie doprawić do smaku.
Gotową sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 13.02.2019 11:17
Sałatka zawiera wszystko co ja lubię,moje smaki.Pychotka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat