Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ostra porowo-owocowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por (biała część) 2 szt
jabłka 2 szt
cebula czerwona 1 szt
gęsta śmietana 20 dag
majonez 4 łyżki
tymianek 1 szczypta
cukier do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sól do smaku
sok z cytryny 2 łyżki
ocet jabłkowy 2 łyżki
winogrona czerwone 15 dag
winogrona zielone 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ostra porowo-owocowa

Pory oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż i pod strumieniem bieżącej wody dokładnie myjemy. Następnie kroimy w cienkie talarki. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do pora, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i ugniatamy, aby warzywa zmiękły i puściły sok. jabłka myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i owoce kroimy w cienkie plasterki. Winogrona myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Owoce dodajemy do pora i cebuli.Mieszamy.Przygotowujemy sos:śmietanę mieszamy z majonezem i octem jabłkowym. Doprawiamy do smaku tymiankiem, cukrem, solą i białym pieprzem. Surówkę polewamy sosem, delikatnie mieszamy i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 25.08.2013 10:26
Wspaniała! muszę taką zrobić z winogronem nie jadłam.
RenataZ-et 30.12.2012 16:06
pomysłowe ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak