Sałatka na 3 kolory

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta pekińska

    1/2 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • jabłko

    1 sztuka
  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • winogrona zielone

    10 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1/2 sztuka
  • ser bałkański

    1 opakowanie
  • ocet balsamiczny

    2 łyżeczka
  • olej słonecznikowy

    1 łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cukier

    1 łyżeczka
  • bazylia

    6 listek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sałatka na 3 kolory foto
Kapustę pekińską kroimy w cienkie paski. Czerwoną paprykę oczyszczamy i kroimy w małą kostkę.
Krok 2 - Sałatka na 3 kolory foto
Jabłko obieramy, oczyszczamy i siekamy w małe cząstki, a ser bałkański w średniej wielkości kostkę. Pora przecinamy na pół i drobno kroimy. Listki bazylii bardzo drobno siekamy.
Krok 3 - Sałatka na 3 kolory foto
Winogrona przecinamy na pół, wyciągamy ziarna i dodajemy do reszty, Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy ziarna i kroimy w małą kostkę. Czerwoną cebulę przecinamy na pół i kroimy w cienkie pół talarki.
Krok 4 - Sałatka na 3 kolory foto
W osobnej misce przygotowujemy sos. Wlewamy ocet balsamiczny, olej słonecznikowy, cukier, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i zalewamy nim składniki.
Krok 5 - Sałatka na 3 kolory foto
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce przed podaniem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ana1 10.10.2013 17:17
Smacznie i kolorowo.
Monia 05.10.2013 18:11
Ładna i łatwa :)
lara 05.10.2013 17:50
fajna !!!!
halina17 05.10.2013 17:41
Dobra sałatka.
iwi 05.10.2013 16:47
Super sałatka
Marta1986 05.10.2013 16:45
smakowicie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat