Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka- jadalna choinka
Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą i obieramy ze skorupek. Jedno żółto odkładamy, a białko i dwa całe jajka kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Łososia siekamy z drobną kostkę.
Do 2 łyżek majonezu dodajemy koncentrat buraczany i uprzednio odłożone żółtko. Miksujemy dokładnie do chwili otrzymania jednolitego różowego koloru.
Do ziemniaków dodajemy kukurydzę, jajka, łososia oraz 3-4 łyżki majonezu. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Aby ciekawie podać sałatkę, potrzebować będziemy 4 foremek w kształcie gwiazdek o różnej wielkości.
Największą foremkę układamy na talerzu. wypełniamy dokładnie sałątką. Kładziemy na nią drugą pod względem wielkości foremkę i także wypełniamy ją sałatką. Tak samo postępujemy z trzecią foremką, a na końcu z najmniejszą. Gdy wykorzystamy już wszystkie foremki, musimy je delikatnie ściągnąć- poczynając od największej do najmniejszej.
Sałatkę dekorujemy różowym majonezem.