Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka dla smakoszy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki

Kasza burgul z vermiteli 1 szkl
woda 4 szkl
groszek mrożony 1/2 szkl
marchew mrożona 1/2 szkl
różyczki brokuła 6 szt
fasola czerwona z puszki 1/2 puszki
fasola biała z puszki 1/2 puszki
jabłko kwaśne 1 szt
ogórki kiszone 4 szt
kukurydza w puszce 1/2 puszki
por 1 kawałek
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
majonez 5 łyżek
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka

dekoracja

jajka ugotowane na twardo 4 szt
wędlina 1 plaster
fasola czerwona z puszki 2 łyżki
natka pietruszki
por

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka dla smakoszy

1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy. Zostawiamy aby dobrze przestygła. Marchewkę z groszkiem oraz brokuły gotujemy na parze. Paprykę, jabłko, ogórki i pora kroimy w drobną kostkę. Zostawiamy dwie różyczki brokuła do dekoracji, resztę kroimy. Do dużej miski wrzucamy wyżej wymienione składniki. Dodajemy fasolę, kukurydzę, majonez, musztardę, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do tortownicy. Ja użyłam tej o średnicy 21 cm. Wstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy dekorację.

2. Jajka obieramy. W dwóch odkrawamy szerszy koniec. Za pomocą wykałaczek łączymy jajka. Z wędliny wycinamy uszy, ręce, nogi i jeden ogonek. Szczypiorek i natkę pietruszki szatkujemy. Liście pora kroimy w paski, trochę dłuższe od wysokości tortownicy. Sałatkę wyjmujemy w lodówki. Nożem oddzielamy od brzegu. zdejmujemy obręcz. Boki smarujemy cienka warstwa majonezu. Oklejamy je paskami z pora. Powierzchnię sałatki obsypujemy natką ze szczypiorkiem. Układamy jajka. Doklejamy uszy, kończyny. Jednemu zajączkowi doklejamy ogonek a drugiemu robimy oczy z czerwonej fasoli. Brokuły układamy jako krzaczki, z fasoli robimy kilka kupek kamieni. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy jeszcze do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 10.07.2015 08:22
podoba mi się dekoracja
sammakko 09.07.2015 23:07
Dziękuję :) Ta sałatka zachęca dzieci do jedzenia ;)
kasienka23 09.07.2015 18:38
ciekawy przepis!
bogusia 82 08.07.2015 23:09
Świetnie podana:)
Ewa Wojtaszko 08.07.2015 17:01
jaka fajna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak