Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka dla smakoszy
2. Jajka obieramy. W dwóch odkrawamy szerszy koniec. Za pomocą wykałaczek łączymy jajka. Z wędliny wycinamy uszy, ręce, nogi i jeden ogonek. Szczypiorek i natkę pietruszki szatkujemy. Liście pora kroimy w paski, trochę dłuższe od wysokości tortownicy. Sałatkę wyjmujemy w lodówki. Nożem oddzielamy od brzegu. zdejmujemy obręcz. Boki smarujemy cienka warstwa majonezu. Oklejamy je paskami z pora. Powierzchnię sałatki obsypujemy natką ze szczypiorkiem. Układamy jajka. Doklejamy uszy, kończyny. Jednemu zajączkowi doklejamy ogonek a drugiemu robimy oczy z czerwonej fasoli. Brokuły układamy jako krzaczki, z fasoli robimy kilka kupek kamieni. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy jeszcze do lodówki.