Sałatka dla smakoszy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • Kasza burgul z vermiteli

    1 szkl
  • woda

    4 szkl
  • groszek mrożony

    1/2 szkl
  • marchew mrożona

    1/2 szkl
  • różyczki brokuła

    6 szt
  • fasola czerwona z puszki

    1/2 puszki
  • fasola biała z puszki

    1/2 puszki
  • jabłko kwaśne

    1 szt
  • ogórki kiszone

    4 szt
  • kukurydza w puszce

    1/2 puszki
  • por

    1 kawałek
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

  • majonez

    5 łyżek
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżka

dekoracja

  • jajka ugotowane na twardo

    4 szt
  • wędlina

    1 plaster
  • fasola czerwona z puszki

    2 łyżki
  • natka pietruszki

  • por

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy. Zostawiamy aby dobrze przestygła. Marchewkę z groszkiem oraz brokuły gotujemy na parze. Paprykę, jabłko, ogórki i pora kroimy w drobną kostkę. Zostawiamy dwie różyczki brokuła do dekoracji, resztę kroimy. Do dużej miski wrzucamy wyżej wymienione składniki. Dodajemy fasolę, kukurydzę, majonez, musztardę, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do tortownicy. Ja użyłam tej o średnicy 21 cm. Wstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy dekorację.

2. Jajka obieramy. W dwóch odkrawamy szerszy koniec. Za pomocą wykałaczek łączymy jajka. Z wędliny wycinamy uszy, ręce, nogi i jeden ogonek. Szczypiorek i natkę pietruszki szatkujemy. Liście pora kroimy w paski, trochę dłuższe od wysokości tortownicy. Sałatkę wyjmujemy w lodówki. Nożem oddzielamy od brzegu. zdejmujemy obręcz. Boki smarujemy cienka warstwa majonezu. Oklejamy je paskami z pora. Powierzchnię sałatki obsypujemy natką ze szczypiorkiem. Układamy jajka. Doklejamy uszy, kończyny. Jednemu zajączkowi doklejamy ogonek a drugiemu robimy oczy z czerwonej fasoli. Brokuły układamy jako krzaczki, z fasoli robimy kilka kupek kamieni. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy jeszcze do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 10.07.2015 08:22
podoba mi się dekoracja
sammakko 09.07.2015 23:07
Dziękuję :) Ta sałatka zachęca dzieci do jedzenia ;)
kasienka23 09.07.2015 18:38
ciekawy przepis!
bogusia 82 08.07.2015 23:09
Świetnie podana:)
Ewa Wojtaszko 08.07.2015 17:01
jaka fajna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat