sałatka dla podniebienia

sałatka dla podniebienia

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • paluszki krabowe

    25 dag
  • papaja

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:

papryka czerwona 1/2 sztuki
papryka zielona 1/2 sztuki
papryczka chili 1 sztuka
posiekana kolendra 2 łyżki
paluszki krabowe 25 dag
papaja 2 sztuki
limonka 1 sztuka
ocet ryżowy 1/4 szklanki
sos rybny 4 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
cukier 3 łyżeczki
woda 2 łyżki

Do miseczki przelać ocet ryżowy, sos rybny, sól, cukier, wodę. Dokładnie wymieszać. Obydwa rodzaje papryk najpierw umyć, usunąć środki, następnie pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili ostrożnie posiekać (uważając, aby nie dotknąć ręką okolic oczu) pozostawiając ziarenka, ponieważ to właśnie one nadają ostrości. Paluszki krabowe pokroić na małe kawałki. Dodać kolendrę. Z limonki wycisnąć sok. Dodać majonez. Papaję przekrawać na pół, wydrążyć środki, dodać do sałatki. Wszystko razem połaczyć z przygotowanym wcześniej sosem i wymieszać. Połówki papai napełniać sałatką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat