Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka cezar z soczystym kurczakiem
- sprawdzony przepis na sałatkę cezar
- puszysty sos czosnkowy
- przepis podstawowy, który można dostosować pod siebie
Sałatka cezar jest jedną z najpopularniejszych sałatek w kartach restauracyjnych. Dlaczego jednak nie wykonać jej samodzielnie w domu? Kilka składników, aromatyczny sos i przepyszna sałatka gotowa!
Do tej sałatki cezar możecie dodać swoje ulubione składniki takie jak chipsy z boczku, kapary czy pomidorki koktajlowe. Wszystko zależy od tego, na co akurat macie ochotę i co macie pod ręką!
Pieczywo pokroić w kostkę, ułożyć na blasze i piec w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni i będzie chrupiące.
Sos: W pojemniku blendera zmiksować: żółtko, posiekany czosnek, musztardę, sos worcestershire, sok z cytryny. Małym strumieniem, stopniowo wlewać olej ciągle miksując. Miksować, aż sos będzie gęsty i puszysty. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem. Natrzeć drobno posiekanym czosnkiem. Piersi polać z każdej strony oliwą i grillować przez około 5 z jednej strony, a następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut.
Sałatę ułożyć na talerzach. Położyć grzanki oraz pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Wszystko polać sosem. Posypać tartym parmezanem.