Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka buraczano-jabłkowa z majonezem czosnkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraczki konserwowe 1/2 kg
jabłka 2 średnie
por (biała część) 1/2 szkl.
majonez do smaku
czosnek 1 ząbek
Pieprz biały mielony Prymat mielony
cukier do smaku
cytryna
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka buraczano-jabłkowa z majonezem czosnkowym

Buraczki konserwowe, tarte - w zalewie octowej, (względnie domowe z zalewy octowej) odcedzić i utrzeć na największych oczkach tarki lub pokroić w cienkie paseczki.
Por obrać z zewnętrznej warstwy, umyć, osączyć i pokroić w paseczki.
Jabłka obrać i grubo zetrzeć.
Do majonezu dodać wyciśnięty ząbek czosnku, trochę soku z cytryny oraz nieco startej skórki, cukru i soli - dokładnie wymieszać i połączyć z rozdrobnionymi składnikami sałatki.
Doprawić solą morską i białym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 24.11.2012 12:51
Sałatka świetna jako dodatek nie tylko do obiadu, ale i dań z grilla :)
medi 22.11.2012 17:56
O proszę i kolejna ciekawa potrawa,super,lubię połączenie buraka z majonezem:)
pajbek 22.11.2012 12:43
Sałatka pyszna i fajny kolorek ma :-)
Habibi 21.11.2012 21:01
Ja nie sparzam warzyw, bo lubię, aby chrupały i były świeże, ale wiem, że ludzie parzą pora i cebulę ... ja nie lubię takich zwiędniętych ;)
Joanna46 21.11.2012 19:23
Nie łączyłam nigdy buraczków z porem. Ciekawe musi być to połączenie, ale ja bym sparzyła go.
Adamorek 21.11.2012 17:28
smaczna ta sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak