Sałatka BBQ z kapusty i kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    2 sztuki
  • oliwa

    1 łyżka
  • ocet winny

    1 łyżka
  • sos tabasco

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • biała kapusta

    1/2 główki
  • marchewka

    2 sztuki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • majonez

    150 ml
  • kwaśna śmietana

    50 ml
  • sos BBQ

    50 ml
  • biały cukier

    1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • żółty ser

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata (pierwszych 5 składników)
Zmieszaj oliwę, ocet winny, sos tabasco i sól na gładki sos. Następnie natrzyj nim piersi z kurczaka, przełóż je do naczynia z pokrywką i wstaw do lodówki na 2 - 3 godziny. Na patelni, najlepiej grillowej smaż zamarynowane piersi przez 4 minuty z każdej strony. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.


1. Sól i cukier rozpuść w occie. Majonez wymieszaj ze śmietaną, dodaj ocet i sos BBQ. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstał gładki i jednolity sos.

2. Z kapusty usuń wierzchnie liście i głąb, następnie zetrzyj ją na grubej tarce. Marchewkę oczyść i zetrzyj na grubej lub drobnej tarce - tak jak lubisz, a szczypiorek drobno posiekaj. Ser i piersi zetrzyj na tarce. Wymieszaj warzywa, dodaje ser i mięso, zalej sosem i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 6 - 12 godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna/kate1980 12.07.2013 22:05
ciekawy przepis
edzik 11.07.2013 09:14
ciekawy przepis :)
Paolcia 11.07.2013 09:13
bardzo apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat