Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka azjatycka
Azjatycka sałatka z ogórka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Łączy w sobie orzeźwiający smak ogórka, delikatny smak czosnku marynowanego SMAK, ostrość chili ze słonością sosu sojowego. Sałatka azjatycka będzie świetnym dodatkiem nie tylko do dań azjatyckich z ryżem, ale także świetnie sprawdzi się w daniach kuchni polskiej jako alternatywa dla mizerii. Azjatycką sałatkę z ogórków przygotujecie w bardzo szybki sposób, a w samym krojeniu ogórków może pomóc mandolina.
1. Składniki na sos wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki.
2. Ogórka umyj dokładnie, nie obieraj ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
3. Dodaj plasterki czosnku, polej sosem i posyp sezamem. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 10 minut. aby wszystkie składniki się "przeżarły".
Sałatkę możecie podawać np. z dodatkiem listków mięty lub kolendry, która świetnie komponuje się z ogórkami i chili, a także często wykorzystywana jest w kuchni azjatyckiej.