Przepis i sposób przygotowania na: Sałata z pieczonym filetem z kurczaka i winogronami
Kroki postępowania
pieczony filet z kurczaka – 1 szt.
łodygi selera naciowego – 2 szt.
papryka czerwona – 1/2 szt.
różowe winogrona – 1 szk.
posiekany czosnek niedźwiedzi – 2 łyżki
posiekany szczypior – 4 łyżki
SOS DO SAŁATY:
miód - 1 łyżka
sok pomarańczowy świeżo wyciśnięty - 2 łyżki
musztarda - 1 łyżka
olej z pestek winogron - 5 łyżek
sól morska – do smaku
pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
SOS DO SAŁATY: wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie ucieram, aż do uzyskania jednolitej emulsji. Do smaku doprawiam solą morską, świeżo mielonym czarnym pieprzem i jeszcze raz dokładnie mieszam.
Seler, paprykę i winogrona myję, osuszam na ręczniku papierowym i kroję na mniejsze kawałki.