Sałata rzymska z oliwą, cytryną, czosnkiem i chili

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata rzymska

    kolorowa
  • oliwa

    2-4 łyżki
  • cytryna

    do smaku
  • czosnek

    1 ząbek
  • cukier

  • chili

    płatki
  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Liście sałaty obrać i dokładnie wypłukać - osączyć w wirówce do sałaty.
Pokroić w dość szerokie paski, wrzucić do sporej miski.
Posolić, posypać pieprzem oraz suszonymi płatkami chili (w młynku) - przemieszać.
Czosnek wycisnąć, połączyć z oliwą, dużą szczyptą cukru i sporą ilością soku ze świeżej cytryny - mieszać do połączenia składników i rozpuszczenia cukru.
Sosem polać sałatę i ponownie przemieszać.
Odstawić na 10 minut do zmacerowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 09.08.2013 12:51
Często kupuję tę sałatkę;)
gosia561 09.08.2013 11:58
wskazana na lato
msmors 09.08.2013 11:56
zdrowa ta sałatka
halina17 09.08.2013 11:32
Zdrowa sałata jedzmy jej jak najwięcej.
Kuchenka 09.08.2013 10:53
apetyczna sałatka
2milutka 09.08.2013 09:21
najprostrza salatka i pyszna
Habibi 09.08.2013 09:19
ja lubię taką chrupnąć na lekką letnią kolacyjkę :)
Konczi 09.08.2013 09:06
fajna sałatka do grillowanych mięs

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat