Sałata lodowa z merchewką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata lodowa

    1/2 główka
  • marchew

    2 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • cebula

    1/2 sztuka
  • koperek

    1/2 pęczek
  • ser bałkański

    1 kostka
  • ocet balsamiczny

    2 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sałatę lodową rwiemy na nieduże części. Marchewkę skrobiemy ze skórki i kroimy w małe, cienkie paski. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w niedużą kostkę. Cebulę przecinamy na pół i kroimy w cienkie pół talarki, a ser typu bałkańskiego w średnią kostkę.
Wszystkie składniki posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
W osobnej misce przygotowujemy sos. Łączymy ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, cukier oraz sól i pieprz. Polewamy nim składniki i mieszamy.
Odstawiamy do lodówki, aby się schłodziła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 29.09.2013 23:50
ciekawy pomysł
Jadwiga/Jaga85 29.09.2013 22:55
Zapisuje w ulubionych!
Aleksandra/Olcia 29.09.2013 22:28
ale pycha mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat