Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sakiewki z makiem z ciasta francuskiego

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 100 g
rodzynki 2-3 łyżki
orzechy włoskie 50 g
płatki migdałowe 50 g
ciasto francuskie 1 szt
miód prawdziwy 1 łyżka
masło 2 łyżki
cukier 3 łyżki
aromat migdałowy 1 łyżeczka
jajko 1 szt

Porada

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Sakiewki z makiem z ciasta francuskiego

Kroki postępowania

1
Z maku wcześniej zaparzonego i zmielonego przygotować farsz. Dodać rodzynki ,orzechy , miód, cukier i zapach migdałowy. Wszystko wymieszać .
Krok 1 - Sakiewki z makiem  z ciasta francuskiego foto
2
Ciasto francuskie wyjąć z opakowania i podzielić na kwadraty. Nakładać makowy farsz.
Krok 2 - Sakiewki z makiem  z ciasta francuskiego foto
3
Sklejać w przeciwległe strony.
Krok 3 - Sakiewki z makiem  z ciasta francuskiego foto
4
Posmarować pędzelkiem rozbełtanym jajkiem lub białkiem.
Krok 4 - Sakiewki z makiem  z ciasta francuskiego foto
5
Posypać płatkami migdałowymi.
Krok 5 - Sakiewki z makiem  z ciasta francuskiego foto
6
Piec w 190 -200 stopni na złoty kolor.
Krok 6 - Sakiewki z makiem  z ciasta francuskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 11.01.2016 12:53
fajny smakołyk
Edita 11.01.2016 10:45
z makiem pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak