Sakiewki drobiowe z tagliatelle z naleśników

Sakiewki drobiowe z tagliatelle z naleśników

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • naleśniki

    6
  • pierś z kurczaka

    500 g
  • mozarela

  • śliwki suszone

  • limonka

    1/2
  • sos sojowy

  • por

  • olej

  • masło

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sakiewki drobiowe z tagliatelle z naleśników

składniki marynaty: pół łyżeczki kurkumy, cynamonu, ostrej papryki, imbiru
łyżeczka tymianku, estragonu
sól, pieprz

Piersi umyć, osuszyć i pokroić na średnie plastry (3 - 4 z połówki piersi). Do miseczki wlać 3 łyżki oleju, dodać kurkumę, cynamon, paprykę, imbir oraz tymianek, estragon, sól i pieprz. Wymieszać. Każdy plaster piersi rozbić delikatnie i natrzeć marynatą. Odstawić na 15 min. do lodówki.
Mozarellę pokroić na tyle plastrów ile mamy kawałków mięsa. Liść pora pokroić w cieniutkie paseczki po długości.
Na plastrze mięsa ułożyć ser i śliwkę, brzegi mięsa zebrać i związać paseczkiem z pora w tzw. sakiewkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i łyżkę masła. Wszystkie sakiewki ułożyć na patelni i przykryć pokrywką, smażyć 10 - 12 minut.
W tym czasie każdy naleśnik zawinąć w rulon i pokroić w centymetrowe kawałki. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć paski z naleśników dodając łyżkę sosu sojowego. Zdjąć z ognia patelnię z naleśnikami i dodać sok z limonki i bazylię, jeszcze raz wszystko wymieszać.
Na talerz wyłożyć porcję tagliatelle z naleśników i obok ułożyć sakiewki. Polać sosem powstałym przy smażeniu mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Jadwiga/Jaga85 04.01.2014 14:06
Pycha obiad!
gosia56 03.01.2014 20:09
super przepis
Rycerz
Rycerz 03.01.2014 20:08
Ciekawy przepis
Ania84 03.01.2014 19:57
super wygląda
Adamorek 03.01.2014 19:50
pyszny obiadek
Smaczna_B 03.01.2014 19:33
świetny przepis , potrawa zrobiona przez mężczyznę zasługuje na wielki plus

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat