Sakiewki Chińskie

Sakiewki Chińskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 gr
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • wrzątek

    200 ml
  • Nadzienie:

  • mięso mielone

    200 gr
  • kapusta pekińska

    250 gr
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • szczypiorek

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • pieprz

    do smaku
  • surówka

  • kapusta pekińska

    250 gr
  • rzepa

    150 gr
  • papryczka chili

    1 szt mała
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • wódka

    1 łyżka
  • smalec

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

cd..składniki

łyżeczka sosu sojowego ciemnego
łyżeczka sosu imbirowego z soją
1 łyżeczka cukru

ciasto; W misce wymieszać mąkę z solą , proszkiem do pieczenia i smalcem, zalać wrzątkiem i szybko zgnieść na jednolite ciasto.

nadzienie:
Kapustę ugotować we wrzątku ok 2 min. wyjąć i osączyć, a nawet lekko odcisnąć.
Posiekać drobno, włożyć do miski. Dodać mięso, sos sojowy, cukier, wódkę ,szczypiorek, imbir i olej .. wszystko wymieszać ..doprawić pieprzem.

Ciasto wałkować cienko, ciąć kwadraty p boku 6, 6,5 cm .. Nakładać nadzienie i składać i zaciskać na górze jak sakiewki. Gotować na parze ok 12-15 min.

surówka;
Kapustę pokroić drobno, rzepę w cieniutkie plasterki papryczkę w drobniutkie paseczki, dodać cukier i sosy , wymieszać

Sakiewki podawać na gorąco z surówką i w osobnych miseczkach sosem sojowym, ja podałam jeszcze zielony chrzan wasabi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

07.07.2012 08:26
pycha

jasiek

13.07.2011 14:59
lubię chińską kuchnię

jolaxa1

16.06.2011 23:44
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat