Sajgonki (z mięsem mielonym i warzywami)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • papier ryżowy

    12 płatów
  • olej do smażenia

Farsz

  • chińska mieszanka warzywna

    250-300 gram
  • mięso mielone

    300 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • sos sojowy

  • sos chili

  • curry

  • Imbir mielony Prymat

  • sól i pieprz

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Mieszankę chińską podsmażyć na odrobinie oleju (10-15 minut - aż zmięknie).
Dodać mięso mielone, sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry oraz imbiru.
Na koniec wbić jajko, wymieszać i doprawić do smaku.
Każdy płat papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie (kilka sekund) i ułożyć na desce, aby wysechł.
Na miękkim papierze położyć odrobię farszu (około 1-1,5 łyżki) i zwinąć (brzegi do środka i w rulon).
Sajgonki smażyć z obu stron na złoty kolor (w głębokim oleju).
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z sosem (np. słodko-kwaśnym czy słodko-pikantnym).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 02:30
Dobre jedzenie.
Milena 07.07.2016 19:07
Apetyczne :)
bietka 02.07.2016 22:27
z chęcią się poczęstuję :)
misia123410 02.07.2016 20:04
jakie pyszności:)
benka 02.07.2016 19:11
Pyszne danie :)
Aleksandra/Olcia 02.07.2016 17:50
uwielbiam mniam
Grazyna0211 02.07.2016 12:11
smaczne danie
halina17 02.07.2016 11:15
Smaczne sajgonki.
Wafelek2601 02.07.2016 09:33
uwielbiam sajgonki
Stenka 02.07.2016 08:18
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat