Sajgonki z mięsem

Sajgonki z mięsem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bazylia świeża

    do smaku
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • olej roślinny

    2 łyżki
  • papier ryżowy

    20 sztuk
  • indyk

    300 gram
  • kapusta pekińska

    5 liście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć mięso do miękkości, pod koniec dodać pieprz, sos sojowy i czosnek.
Z umytych liści kapusty usunąć twarde, środkowe części, a pozostałe posiekać i dodać na 5 minut przed końcem smażenia się mięsa. Usmażone zdjąć z ognia, dodać posiekaną bazylię i wymieszać.
Płaty papieru ryżowego moczyć przez moment w letniej wodzie. Odłożyć na drewnianą deseczkę, aby płaty naleśników ryżowych zmiękły i lekko przeschły.
Następnie na każdym płacie papieru kłaść 1 łyżkę farszu i delikatnie rolować, zawijając boki naleśnika do środka. Najlepiej jest to robić na deseczce.
Przygotować wszystkie sajgonki, a dopiero później je smażyć.
Smażyć na odrobinie oleju, partiami, po około 2 minuty z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione i chrupiące. Podawać z ulubionym sosem do maczania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

junox

25.06.2013 19:31
bardzo pysznie wyglądają

jeta72

22.05.2013 08:38
bardzo lubię :-)

Małgorzata9

17.05.2013 12:58
lubię sajgonki ale nigdy ich sama nie robiłam

barbara11561

15.12.2012 23:37
pysznie wyglądają

alaaa

24.08.2012 21:38
jeszcze nie robiłam

anemon

07.04.2012 08:17
Polecam.

smakowita

06.04.2012 14:27
super przekąska

misia53

06.01.2012 00:33
to by mi smakowało

ben-ka

20.12.2011 09:23
dawno nie robiłam a są bardzo smaczne.

Grazyna0211

19.12.2011 11:11
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat