Sajgonki z kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 szt
  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • sos rybny

    2 łyżki
  • sambal oelek

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • grzyby mun

    1/2 opakowania
  • bambus pędy

    1/2 słoiczka
  • makaron ryżowy

    1 opakowanie
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • papier ryżowy

    25-30 arkuszy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę i doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Makaron ryżowy razem z grzybami mun zalewamy wrzątkiem z dodatkiem łyżki sosu sojowego. Zostawiamy pod przykryciem na kilka minut a następnie odsączamy
Na rozgrzany wok wlewamy nieco oleju i przesmażamy posiekany w cienkie plasterki czosnek. Po około 30 sekundach dodajemy sos Sambal oelek a następnie posiekaną w małą kostkę pierś z kurczaka i przesmażamy aż białko się zetnie. Dokładamy odsączone pędy bambusa, grzyby mun i makaron ryżowy. Doprawiamy sosem sojowym.
Na woku rozgrzewamy sporą ilość oleju.
Arkusz papieru ryżowego zwilżamy wodą. Na dolnej część papieru na środku umieszczamy farsz. Nakładamy kilka listków natki pietruszki. Skrzydełka papieru zawijamy do środka i papier zwijamy w rulon. Uwaga: układać zwinięte sajgonki tak aby się nie stykały ze sobą.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Serwujemy z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 09.09.2016 13:08
Pychota ! dawno nie jadłam.
Madzai 09.09.2016 08:27
Idealne jak dla mnie :)
Ola1984 09.09.2016 08:12
Uwielbiam sajgonki :) Pyszne danie :)
norweska20 08.09.2016 23:21
ZAOWIADA SIĘ SMACZNIE
Łukasz15 08.09.2016 23:11
Pyszne danie
Wafelek2601 08.09.2016 22:02
Bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat