Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki z gotowanym kurczakiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler naciowy 2 łodygi
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
pietruszka naciowa 1 pęczek
papryczka chilli 3 sztuki
sos sojowy 1 łyżka
olej 0,5 litra
papier ryżowy 18 arkuszy
skrzydełka kurczaka 6 (gotowane)

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki z gotowanym kurczakiem

1. Skrzydełka obieramy z mięsa, mięso grubo siekamy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w zapałkę, chilli w plasterki, łodygi selera i dymkę w romby.
2. Zwilżamy arkusz papieru ryżowego. Gdy papier będzie miękki układamy na nim po kawałku każdego ze składników i zawijamy tak jak krokieta. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Zawinięte sajgonki odkładamy na około 5 minut by papier stężał.
3. W głębokim rondlu lub woku rozgrzewamy olej. Sajgonki smażymy partiami przez kilka minut aż zrobią się zrumienią.
4. Sajgonki podajemy natychmiast z ulubionym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 30.11.2012 10:25
@Bunia Te już zniknęły, ale zapraszam na kolejne :)
Babciagramolka 29.11.2012 17:28
Wiesz co dobre - poproszę na wynos
Piotr-21 13.09.2012 10:40
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak