sajgonki

sajgonki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    300g
  • papier ryżowy

    opakowanie
  • grzyby suszone

    8-10
  • cebula czerwona

    1/2
  • czosnek

    2 ząbki
  • marchewka

    1
  • kapusta pekińska

    mała
  • sól do smaku

  • sos sojowy

  • sos chili

  • oliwa

  • makaron ryżowy

    100-130
  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

uwielbiam sajgonki i wiem, że są kaloryczne, ale od czasu do czasu warto je przyrządzić!

FARSZ:
zaczynamy od posiekania na drobną kostkę cebuli oraz czosnku. marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy nasze składniki i podsmażamy, dodajemy również imbir (do smaku). Jak warzywa zrobią się szkliste, dodajemy mięso mielone i smażymy aż zrobi się brązowe, w między czasu przyprawiamy: paprykami, solą (uważać na sól, bo sos sojowy, którego też się dodaje jest słony), pieprz. Następnie wlewamy sos sojowy (2 łyżki) oraz sos chilli. Mieszamy wszystko. W między czasie namaczamy grzyby suszone (można dodać grzybów mun, albo takie jakie ma sie obecnie w domu) oraz zalewamy wrzątkiem makaron sojowy, następnie odcedzamy . Kiedy grzyby i makaron będą już miękkie, dorzucamy wszystko do farszu, mieszamy i czekamy aż farsz ostygnie.

PAPIER RYŻOWY:
Papier ryżowy moczymy kilkanaście sekund w ciepłej wodzie, kładziemy na ściereczke i kładziemy farsz (jedną łyżkę) zawijamy tak samo jak krokiety, tylko ostrożnie i dosyć ciasno.
Odstawiamy sajgonki na min.30 min, aby wyschły.
SMAŻENIE:
Na rozgrzany olej (olej ma zakrywać w połowie sajgonki)kładziemy sajgonki i smażymy do zarumienienia się.

Sajgonki można podawać z sosem chilli+ sos sojowy + czosnek, lub z sosami jakie lubimy!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MagdaXXX

23.01.2014 11:42
mniam rewelacja

dodi

28.11.2013 13:10
zjadłabym z chęcią

eliza135

14.10.2013 18:28
smaczne i ciekawe

magdziorka6

14.10.2013 15:27
też bym się chciała odważyć i zrobić w końcu sajgonki

aniagdz

14.10.2013 14:19
mega dużo pracy;p ale efekt i smak jest tego wart:)

Ania84

14.10.2013 13:55
co prawda smażone na głębokim tłuszczu ale niezwykle apetyczne :) od czasu do czasu można się skusić:)

patryska76

14.10.2013 13:37
Bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować ;-)

agnieszka214

14.10.2013 13:32
pyszniutki juz bym mogła zjeśc

Kasnaj

14.10.2013 12:47
smakowałyby mi

Gracer

14.10.2013 12:43
musiały byc pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat