Przepis i sposób przygotowania na: sajgonki
FARSZ:
zaczynamy od posiekania na drobną kostkę cebuli oraz czosnku. marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy nasze składniki i podsmażamy, dodajemy również imbir (do smaku). Jak warzywa zrobią się szkliste, dodajemy mięso mielone i smażymy aż zrobi się brązowe, w między czasu przyprawiamy: paprykami, solą (uważać na sól, bo sos sojowy, którego też się dodaje jest słony), pieprz. Następnie wlewamy sos sojowy (2 łyżki) oraz sos chilli. Mieszamy wszystko. W między czasie namaczamy grzyby suszone (można dodać grzybów mun, albo takie jakie ma sie obecnie w domu) oraz zalewamy wrzątkiem makaron sojowy, następnie odcedzamy . Kiedy grzyby i makaron będą już miękkie, dorzucamy wszystko do farszu, mieszamy i czekamy aż farsz ostygnie.
PAPIER RYŻOWY:
Papier ryżowy moczymy kilkanaście sekund w ciepłej wodzie, kładziemy na ściereczke i kładziemy farsz (jedną łyżkę) zawijamy tak samo jak krokiety, tylko ostrożnie i dosyć ciasno.
Odstawiamy sajgonki na min.30 min, aby wyschły.
SMAŻENIE:
Na rozgrzany olej (olej ma zakrywać w połowie sajgonki)kładziemy sajgonki i smażymy do zarumienienia się.
Sajgonki można podawać z sosem chilli+ sos sojowy + czosnek, lub z sosami jakie lubimy!