Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sajgonki

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 300g
papier ryżowy opakowanie
grzyby suszone 8-10
cebula czerwona 1/2
czosnek 2 ząbki
marchewka 1
kapusta pekińska mała
sól do smaku
sos sojowy
sos chili
oliwa
makaron ryżowy 100-130
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: sajgonki

uwielbiam sajgonki i wiem, że są kaloryczne, ale od czasu do czasu warto je przyrządzić!

FARSZ:
zaczynamy od posiekania na drobną kostkę cebuli oraz czosnku. marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy nasze składniki i podsmażamy, dodajemy również imbir (do smaku). Jak warzywa zrobią się szkliste, dodajemy mięso mielone i smażymy aż zrobi się brązowe, w między czasu przyprawiamy: paprykami, solą (uważać na sól, bo sos sojowy, którego też się dodaje jest słony), pieprz. Następnie wlewamy sos sojowy (2 łyżki) oraz sos chilli. Mieszamy wszystko. W między czasie namaczamy grzyby suszone (można dodać grzybów mun, albo takie jakie ma sie obecnie w domu) oraz zalewamy wrzątkiem makaron sojowy, następnie odcedzamy . Kiedy grzyby i makaron będą już miękkie, dorzucamy wszystko do farszu, mieszamy i czekamy aż farsz ostygnie.

PAPIER RYŻOWY:
Papier ryżowy moczymy kilkanaście sekund w ciepłej wodzie, kładziemy na ściereczke i kładziemy farsz (jedną łyżkę) zawijamy tak samo jak krokiety, tylko ostrożnie i dosyć ciasno.
Odstawiamy sajgonki na min.30 min, aby wyschły.
SMAŻENIE:
Na rozgrzany olej (olej ma zakrywać w połowie sajgonki)kładziemy sajgonki i smażymy do zarumienienia się.

Sajgonki można podawać z sosem chilli+ sos sojowy + czosnek, lub z sosami jakie lubimy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 23.01.2014 11:42
mniam rewelacja
dodi 28.11.2013 13:10
zjadłabym z chęcią
eliza135 14.10.2013 18:28
smaczne i ciekawe
magdziorka6 14.10.2013 15:27
też bym się chciała odważyć i zrobić w końcu sajgonki
aniagdz 14.10.2013 14:19
mega dużo pracy;p ale efekt i smak jest tego wart:)
Ania84 14.10.2013 13:55
co prawda smażone na głębokim tłuszczu ale niezwykle apetyczne :) od czasu do czasu można się skusić:)
patryska76 14.10.2013 13:37
Bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować ;-)
agnieszka214 14.10.2013 13:32
pyszniutki juz bym mogła zjeśc
Kasnaj 14.10.2013 12:47
smakowałyby mi
Gracer 14.10.2013 12:43
musiały byc pyszne
gusia1000 14.10.2013 12:27
dobre jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak