Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jabłka
3 sztuki -
cukier drobny
4 łyżki -
cynamon Prymat
1/2 łyżeczki -
ryż ugotowany
200 gramów -
mleko 3,2%
2 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
mąka pszenna
2 szklanki -
jajko
2 sztuki
Dodatkowo:
-
olej
do smażenia -
cukier puder
do posypania
Przepis i sposób przygotowania Ryżowe racuchy z jabłkami i cynamonem
Kroki postępowania
Jabłka umyć i obrać. Następnie zetrzeć na tartce do miski. Zasypać cukrem i dodać cynamon. Odstawić na chwilę.
Gdy starte jabłka „puszczą sok'' dodać do nich ugotowany ryż. Całość wymieszać.
Następnie wlać mleko i znowu wymieszać.
Jajka umyć i rozbić do szklanki. Rozmieszać widelcem. Następnie wlać do masy jabłkowo-ryżowej i całość wymieszać do połączenia się składników.
Na patelnię wlać tłuszcz i rozgrzać. Łyżką wykładać racuchy o grubości 1 do 1,5 cm. Tłuszcz nie powinien ,,zatopić'' racuchów.
Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze (13)
Załaduj więcej komentarzy (3)