Ryżowa sałatka z ogórkiem

Ryżowa sałatka z ogórkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    150 g
  • sól do smaku

  • ogórek

    szklarniowy 25 dkg
  • jajka

    3 sztuki
  • cebula

    1/2 sztuki
  • kukurydza

    1 puszka
  • fasolka

    czarna 1/2 puszki
  • sałata rzymska

    mini 1 sztuka
  • majonez

    2 czubate łyżki
  • pieprz

    do smaku
  • musztarda delikatesowa

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, ostudzić, wysypać z woreczka. Ogórka umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w dużą kostkę, dodać do ryżu. Sałatę umyć, osuszyć, poszatkować. Kukurydzę i fasolkę odsączyć, cebulę pokroić w drobną kostkę. Sałatę, cebulę, kukurydzę i fasolkę dodać do ryżu. Do sałatki dodać odciśniętego z nadmiaru płynu ogórka, majonez, musztardę, trochę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać, odłożyć na kilkanaście minut, żeby smaki się "przegryzły".

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dodi

06.07.2016 21:03
apetycznie wyglada

Renata9

06.07.2016 20:27
Smaczna sałatka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat