RYŻ ZE SZPINAKIEM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 szklanka
  • masło

    2 łyzki
  • żółty ser

    10 dag
  • jajka

    2
  • szpinak świeży

    pęczek
  • pomidor

    1
  • majonez

    2 łyżki
  • ketchup

    2 łyżki
  • sól, pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak przepłukujemy gorącą osoloną wodą i opłukujemy zimną wodą. Siekamy i wrzucamy na patenie z łyżką masła. Dusimy chwileczkę.
Ryż opłukujemy zimną wodą i wrzucamy osobno na patelnię z łyżką roztopionego masła. Smażymy aż się zeszkli i zalewamy 2 szklanki gorącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Pod koniec wkrajamy obranego pomidora. Ścieramy ser i mieszamy z ryżem . jajka gotujemy na twardo, siekamy.
Szpinak mieszamy z ketchupem i majonezem i jajkami. Przyprawiamy sola i pieprzem.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego na przemian. Zaczynamy ryżem układanie i ryżem kończymy. Z góry posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
szajba2 18.09.2011 16:45
nie lubię szpinaku
Barbara55 07.09.2011 13:29
szpinak nie dla mnie
kielcok1 29.06.2011 17:53
nie lubię szpinaku
kriso 14.05.2011 05:06
pychota
bercik1 11.05.2011 13:03
musi być smaczny
rakow2 12.03.2011 14:14
szpinaku nie toleruję
IlonaAlbertos 11.09.2010 22:45
Bardzo ciekawy przepis.
noculos 04.07.2010 18:59
ciekawa zapiekanka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat