Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż
1 szklanka -
masło
2 łyzki -
żółty ser
10 dag -
jajko
2 -
szpinak świeży
pęczek -
pomidor
1 -
majonez
2 łyżki -
ketchup
2 łyżki -
sól, pieprz
do smaku
Przepis i sposób przygotowania RYŻ ZE SZPINAKIEM
Ryż opłukujemy zimną wodą i wrzucamy osobno na patelnię z łyżką roztopionego masła. Smażymy aż się zeszkli i zalewamy 2 szklanki gorącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Pod koniec wkrajamy obranego pomidora. Ścieramy ser i mieszamy z ryżem . jajka gotujemy na twardo, siekamy.
Szpinak mieszamy z ketchupem i majonezem i jajkami. Przyprawiamy sola i pieprzem.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego na przemian. Zaczynamy ryżem układanie i ryżem kończymy. Z góry posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku.
Komentarze (8)