Ryz zapiekany ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    80 dag
  • ryż

    30 dag
  • śmietana

    1 szkl
  • jajka

    3 szt
  • cukier

    4 łyżki
  • masło

    10 dag
  • tarta bułka

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

    15 g
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki masła. Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z przestudzonym ryżem. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wyłożyć połowę ryżu, ułożyć na nim warstwę wypestkowanych śliwek, przykryć pozostałym ryżem, skropić masłem posypać tartą bułką. Zapiec w temp.200 stopni około 10 min [tak , aby ryż lekko się zrumienił]. Podawać porcje polane śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 03.11.2012 08:57
fajny pomysł
Monika193 02.12.2010 08:30
taki ryż na pewno świetnie smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat