Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem
Wsyp do garnka ryż, zalej 2 szklankami mleka, dodaj 3 łyżki cukru, 2 łyżki margaryny,cukier waniliowy i szczyptę soli.
RYŻ GOTUJ do miękkości, pod przykryciem 15-20 minut. Od czasu do czasu przemieszaj.
JABŁKA obierz, umyj, wykrój gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, zetrzyj na tarku (małe oczka).
W garnku roztop łyżkę masła, dodaj 3 łyżki cukru, wrzuć starte jabłka. Smaż 10 minut. Gdy jabłka zmiękną, dodaj łyżeczkę cynamonu, wymieszaj.
Nasmaruj naczynie żaroodporne masłem, nałóż warstwę ryżu, przykryj jabłkami z cynamonem, na wierzch daj kolejną warstwę ryżu, pokrojone małe kawałeczki masła, posyp 2 łyżeczkami cynamonu.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra- dół). Zapiekaj ryż 25 minut.
SMACZNEGO!:)