Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Wypróbuj mój przepis na ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem :)

Składniki:

Składniki

ryż 1 szklanka
mleko 3,2% 2 szklanki
cukier 6 łyżek
masło 5 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól 1 szczypta
jabłka 1 kilogram

Porada

Możesz podać ze śmietaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

Wsyp do garnka ryż, zalej 2 szklankami mleka, dodaj 3 łyżki cukru, 2 łyżki margaryny,cukier waniliowy i szczyptę soli.

RYŻ GOTUJ do miękkości, pod przykryciem 15-20 minut. Od czasu do czasu przemieszaj.
JABŁKA obierz, umyj, wykrój gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, zetrzyj na tarku (małe oczka).

W garnku roztop łyżkę masła, dodaj 3 łyżki cukru, wrzuć starte jabłka. Smaż 10 minut. Gdy jabłka zmiękną, dodaj łyżeczkę cynamonu, wymieszaj.

Nasmaruj naczynie żaroodporne masłem, nałóż warstwę ryżu, przykryj jabłkami z cynamonem, na wierzch daj kolejną warstwę ryżu, pokrojone małe kawałeczki masła, posyp 2 łyżeczkami cynamonu.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra- dół). Zapiekaj ryż 25 minut.

SMACZNEGO!:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak