Ryż z truskawkami i pianą z białek

Ryż z truskawkami i pianą z białek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    20 dag
  • mleko

    2 szkl
  • cukier

    4 łyżki
  • masło

    5 dag
  • dżem

    2 łyżi
  • truskawki

    1/2 kg
  • białka

    4 szt
  • Skórka pomarańczowa kandyzowan

    2 łyżki
  • rodzynki

    3 łyżki
  • tłuszcz do formy

  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mleko z masłem, szczyptą soli, 2 łyżkami cukru, zagotować, dodać ryz i ugotować na sypko. Do przestudzonego ryżu dodać dżem, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki lub zmiksować. Ryż i truskawki układać warstwami w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch, posypać pozostałym cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut. Podawać od razu po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IlonaAlbertos

14.02.2013 22:51
Fajny deser.

Seba

28.09.2012 08:28
pycha

Iwusia

28.05.2012 00:29
ale super przepis

Monika193

08.09.2011 16:29
pycha

mirosława4

27.02.2011 14:56
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat