Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z rabarbarem na ciepło

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 200 g
rabarbar 400 g
śmietanka 12-procentowa 250 ml
masło 1 łyzka
cukier do smaku
cukier waniliowy 2 łyżki
cynamon 1 łyzka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z rabarbarem na ciepło

Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Odsączamy i mieszamy z cukrem waniliowym, cynamonem i masłem. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki, Posypujemy cukrem i zostawiamy na 30 minut aż puści soki i nieco zmięknie.
Foremki do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy kolejno ryż i rabarbar z cukrem, jako ostatnią warstwę pozostawiając owoce. Polewamy słodka śmietanką i zapiekamy w 190-200 stopniach przez 30-35 minut. Przed podaniem możemy udekorować kleksem bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 02.02.2017 22:55
bardzo dziękuję :)
w mojej kuchni 01.02.2017 09:51
same pyszności
Patrycja33 01.02.2017 00:20
wyglada wysmienicie :)
gusia1000 01.02.2017 00:09
Pyszne jedzenie.
norweska20 31.01.2017 22:41
i ja bym chętnie zjadła
Ania321 31.01.2017 22:37
zjadłabym bardzo chętnie :)
Barbara13 31.01.2017 22:32
Z rabarbarem jeszcze nie jadłam..;pora to zmienić !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak