Ryż z pieczarkami zapiekany z jajkami

Ryż z pieczarkami zapiekany z jajkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 torebka
  • sól do smaku

  • cebula

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • pieczarki

    5 dużych sztuk
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • kurkuma mielona

    1 szczypta
  • jajka

    4 sztuki
  • żółty ser

    20 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryż z pieczarkami zapiekany z jajkami foto
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka.
Krok 2 - Ryż z pieczarkami zapiekany z jajkami foto
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Krok 3 - Ryż z pieczarkami zapiekany z jajkami foto
Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, usmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. J
Krok 4 - Ryż z pieczarkami zapiekany z jajkami foto
ak płyn z grzybów odparuje, dodać ryż i kurkumę. Wymieszać, chwilę razem podsmażać.
Krok 5 - Ryż z pieczarkami zapiekany z jajkami foto
Ryż z grzybami przełożyć do naczynia do zapiekania, lekko ugnieść. W ryżu zrobić 4 zagłębienia.
Krok 6 - Ryż z pieczarkami zapiekany z jajkami foto
Wbić w nie po jednym jajku.Jajka oprószyć lekko solą i pieprzem.
Krok 7 - Ryż z pieczarkami zapiekany z jajkami foto
Na wierzchu rozsypać starty na tarce o dużych oczkach ser.
Krok 8 - Ryż z pieczarkami zapiekany z jajkami foto
Całość zapiekać w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

halina17

26.04.2014 14:18
Dobra zapiekanka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat