ryż z grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    20 dag
  • pomidory

    30 dag
  • natka pietruszki

    łyżka
  • bazylia

    łyżeczka
  • czosnek

    1 zabek
  • szalotka

    1 sztuka
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • masło

    łyżka
  • parmezan starty

    4 dag
  • borowiki

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rondla wlać oliwę i włożyć 20 g masła. Tłuszcz rozgrzać, dodać czosnek, szalotkę oraz anyż i podsmażyć. Następnie dodać rozdrobnione pomidory i doprawić sos solą i pieprzem. Rondel przykryć pokrywką i na wolnym ogniu gotować sos około pół godziny. Dołożyć pokrojone grzyby i pietruszkę, zamieszać drewnianą łyżką. Po upływie tego czasu gotować jeszcze 20 minut. Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Do ugotowanego ryżu dodać pozostałą część masła, drobno pokrojoną bazylię, utarty parmezan i 3/4 sosu. Rizotto i sos dokładnie wymieszać. Gotowe porcje podawać bezpośrednio na talerzach, polane resztą sosu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat