Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż z dhalem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 3 łyżki
kurkuma 1/3 łyżeczki
kminek indyjski 1 łyżeczka
chili 1/3 łyżeczki
asofetida 1/3 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
ryż basmati 200 gram
olej roślinny 3 łyżki
groch 1,5 cały

Przepis i sposób przygotowania na: ryż z dhalem

Namoczony wcześniej groch odcedzamy i zalewamy 4 szklankami wody. Gotujemy ok 45 minut, Solimy a w rondelku roztapiamy masło, po czym wrzucamy kminek. Po kilku sekundach dodajemy posiekaną chili (ilość jest zależna od porządanego ostrego smaku), oraz resztę przypraw. Pozostawiamy na maleńkim ogniu ok 10 sekund. Tak przygotowaną masalę dodajemy do grochu szybko mieszając. (dal powinien mieć spapki!)

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu lub z dodatkiem masła i listka laurowego. Całośc podajemy na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak