Ryż pilaw po turecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    400 gram
  • rosół drobiowy

    3/4 litra
  • masło

    80 dag
  • cebula

    1 szt
  • szafran

    1 torebka
  • sos pomidorowy

    150 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przełozyć do rondla razem z połową masła i zeszklić. Dodać ryż i szafran - dusić przez 2 minuty - mieszając bez przerwy aby ziarenka ryżu nie skleiły się ze sobą i żeby były powleczone tłuszczem.
Wlać cały, wrzący rosół. Zamieszać. Przykryć garnek i wstawić do piwkarnika nagrzanego do 190\'C na 20 min.
Wyjąć garnek i dodać resztę masła i gotowy sos pomidorowy (przygotowac wcześniej) - dobrze wymieszać widelcem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sylwia88 07.01.2011 11:24
muszę spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat