Ryż orientalny z szaszłykami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    0,5 szkl
  • ryż dziki

    0,5 szkl
  • makaron nitki

    1 garść
  • masło

    1 łyżka
  • filet z kurczaka

    250 g
  • sól

  • pieprz

  • papryka mielona

  • jajko

    1 szt
  • olej do smażenia

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • kostka rosołowa

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż moczymy w letniej wodzie ok 15 min następnie odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy surowy makaron i rumienimy na brązowo. Dodajemy pokruszoną kostkę rosołową i wlewamy pół szklanki wody. Dodajemy ryż i mieszamy. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Mięso myjemy, kroimy w kostkę i nabijamy na wykałaczki do szaszłyków. Oprószamy papryką, solą i pieprzem. Zanurzamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podajemy z ogórkami w occie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania84 22.11.2013 23:56
ryż ma taki wspaniały zapach i smak rumienionego masełka
kkamila 12.10.2013 23:50
takich szaszłyków jeszcze nie próbowałam
Ania84 10.10.2013 18:37
polecam bo i ryż i szaszłyki świetnie smakują
kokoszka 10.10.2013 16:45
pysznie wyglada
IwonaDD 10.10.2013 16:08
pyszne danie
Adamorek 10.10.2013 15:38
fajny taki inny ryż
ssylwiaa 10.10.2013 15:32
świetny pomysł na obiad! ;)
Karolcia12 10.10.2013 15:25
takiego dania jeszcze nie próbowałam
Cranberry 10.10.2013 15:24
ciekawe połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat