Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż na mleku z cynamonem

5.0
(34)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 100 g
mleko 1 szkl.
cukier trzcinowy 2 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
woda 1,5 szkl.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na mleku z cynamonem

Jeśli mamy ugotowany wcześniej ryż, to wsypujemy go do garnka i zalewamy mlekiem, gotujemy na wolnym ogniu aż do zagotowania. Gdy ryż wchłonie część mleka i lekko się rozklei, to dodajemy cynamon i cukier trzcinowy. Całość mieszamy i podajemy.

Jeśli nie mamy ugotowanego ryżu, to suchy ryż wsypujemy do garnka, zalewamy około 1,5 szkl. wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20-25 minut aż wchłonie całość wody i będzie miękki. Do ugotowanego ryżu wlewamy od razu mleko i czekamy aż się całość zagotuje. Gotujemy jeszcze chwilę do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli lubicie bardziej rozrzedzoną ryżankę to dolewamy trochę mleka. Wyłączamy ognień pod garnkiem, dodajemy cukier trzcinowy i cynamon, mieszamy i od razu podajemy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 21.02.2016 20:42
Wczoraj robiłam :D
Klausia 06.01.2016 21:03
zjadłabym :)
ppaulina 19.07.2013 21:22
pychotka :)
JOANNA16 25.03.2013 20:15
napewno smaczne, zaraz wyprobujemy
mufinka79 15.02.2013 19:09
Dziękuję :)
Zdzisław 13.02.2013 20:05
lekki posiłek
Mira85 13.02.2013 19:36
pycha, polecam
Ania28 13.02.2013 19:09
smak dzieciństwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak