RYŻ DO OBIADU INACZEJ (RYŻOWE KULKI)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    2 woreczki
  • goździki

    2 sztuki
  • papryczka peperoncino

    1 sztuka
  • sól

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżeczka
  • petruszka suszona

    0,5 łyżeczki
  • majeranek

    1 szczypta
  • Ajwar

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • kurkuma mielona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do gotującej się wody wrzucamy: papryczkę, sól, kurkumę, goździki i ryż w woreczku.
Gotujemy 10 minut, po tym czasie, odcedzamy, rozrywamy opakowanie i przesypujemy do miski (na tyle duża by można w niej wszystko swobodnie wymieszać).
Do jeszcze gorącego ryżu dokładamy masło, pieprz, zioła, mieszamy do połączenia składników (masło musi się rozpuścić). Na końcu dodajemy łyżkę pasty ajwar, wszystko jeszcze raz mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki, wszystko mocno zbijając.

Ja gotowe kulki podgrzewam kilka sekund w mikrofalówce.
Prosty i szybki przepis.

Ps. Pastę ajwar można czasem dostać w Lidlu albo innych sklepach z przyprawami, bez niego też będzie dobre.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
treonina 16.10.2012 20:52
podoba mi się!
V_kuchareczka 16.10.2012 20:50
super
Monika111 16.10.2012 20:45
Ale super! :)
Mariposas 16.10.2012 20:27
fajne dla dzieci
angelika14 16.10.2012 20:15
ciekawy pomysł
kupiska 16.10.2012 19:47
Z fotki nie pomyslałabym że to z ryzu,bardzo fajny pomysł ana ciekawe danie
Dorota59 16.10.2012 19:46
świetna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat