ryż curry z cukinią

ryż curry z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    20 dkg
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • jabłko

    1 szt
  • oliwa

    4 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • przyprawa curry

    1 łyżeczka
  • bulion warzywny

    400 ml
  • cukinia

    60 dkg
  • mąka

    1 łyżka
  • śmietana

    100 gram
  • śmietanka

    100 gram
  • żółtko jaja

    1 szt
  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy,jabłko obieramy kroimy na pół wycinamy gniazdo nasienne i kroimy je w małą kostkę.Dwie łyżki oleju rozgrzewamy na patelni dodajemy masło i topimy je,szklimy cebulę dodajemy czosnek jabłka posypujemy curry i smażymy 2 min.Dodajemy ryż mieszamy i zalewamy bulionem,doprawiamy solą i pieprzem,gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 35 min,w razie potrzeby podlewamy wodą.Cukinię myjemy oczyszczamy i kroimy na cienkie plastry,resztę oleju grzejemy na drugiej patelni i podsmażamy z obu stron plastry cukini,posypujemy mąką wlewamy śmietanę i mieszamy.Gotujemy parę minut mieszamy ze śmietanką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem,dodajemy natkę pietruszki.Ściągamy z ognia i zaciągamy żółtkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

14.06.2012 11:47
ciekawe połączenie

goofy9

28.06.2011 23:42
uwielbiam takie połączenia

Krystyna32

18.06.2011 09:13
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat