Ryby po grecku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryby

    50 dag
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • koncentrat pomidorowy

    80 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • marchewki

    4
  • seler

    1
  • cebula

    2
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryby po grecku foto
Filety oraz małe ryby (nototemia) posypujemy solą.
Krok 2 - Ryby po grecku foto
Mąkę pszenną mieszam w przyprawą do ryb.
Krok 3 - Ryby po grecku foto
Ryby smażę na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 4 - Ryby po grecku foto
Przecier przelewam do większego słoika. Dolewam wody ciepłej i wsypuję cukier. Całość mieszam.
Krok 5 - Ryby po grecku foto
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryb rumienię cebulę.
Krok 6 - Ryby po grecku foto
Marchewkę oraz seler ścieram na tarce. Wrzucam na garnka. Podlewam wodą oraz przecierem.
Krok 7 - Ryby po grecku foto
Po kilkunastu minutach dodaję cebulę. Cały czas duszę pod przykryciem do miękkości warzyw. W razie potrzeby dolewam wody. Od czasu do czasu mieszam.
Krok 8 - Ryby po grecku foto
Warstwę uduszonych warzyw układam na spodzie dużej miski. Następnie układam na niej ryby. Całość przykrywam reszytą marchwi i selera. Wstawiam do lodówki. Podaję schłodzone. smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina38 08.11.2013 10:34
takie rybki robię przynajmniej raz w miesiącu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat