Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba z warzywami - po grecku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 2 sztuki
seler 1/2 sztuki
papryka 1 sztuka
cebula 2 sztuki
sok pomidorowy 1 karton
sok z cytryny
sól
pieprz
tymianek
mąka pszenna 2 łyżki
olej do smażenia
filet z dorsza 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba z warzywami - po grecku

Filety z dorsza czyścimy dokładnie z ości, płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej, rybę obsypujemy mąką i smażymy około 5 - 7 minut ( odwracając i smażąc raz jedną raz drugą stronę).

Przygotowujemy warzywa: marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, tak samo robimy z selerem. Paprykę myjemy i kroimy na małe kawałki, cebulę kroimy w talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, paprykę i dusimy, dodajemy pozostałe warzywa i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Ja duszę warzywa tak aby nie były rozgotowane ale aby były al dente. Następnie dodajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, tymianek, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki ryby, na które nakładamy warzywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 18.12.2012 13:41
chyba po raz pierwszy widzę tak ładnie podaną rybę po grecku :) Wszystko ładnie opisane - super! :)
aisoglam 18.12.2012 13:07
Świątecznie :)
cooleczka 18.12.2012 12:33
w sam raz na święta
anja3107 18.12.2012 11:25
uwielbiam
Rafał10 18.12.2012 10:47
wygląda znakomicie, jak się patrzy na takie zdjęcia to już czuć smak świąt :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak