Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryba z sosem greckim

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z mintaja 1/2 kg
sól
natka pietruszki
oliwa 3 łyżki
marchew 1 kg
seler 3/4
cebula 2
olej 4 łyżki
ziele angielskie 4 ziarenka
ząbek czosnku
papryka mielona 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 5 łyżek
cukier
woda 3/4 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: ryba z sosem greckim

Filety myjemy i kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej i podsmażamy z obu stron na oliwie przez ok. 15 min. Solimy do smaku.
Warzywa zetrzeć na tarce, a cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy wszystko przez ok. 10 min. na oliwie. Dodajemy pieprz, sól, cukier, ziele angielskie, dodaj starty ząbek czosnku, paprykę i koncentrat. Dusimy całość na małym ogniu przez ok. 30 min. Sos powinien być gęsty, o smaku słodko kwaśnym. Rybę układamy na półmisku i obkładamy warzywami w sosie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 26.03.2014 17:18
moja ulubiona
ONY_za_kare 27.01.2013 13:40
pyszna rybka
Goya 27.01.2013 12:43
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak