Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba z piekarnika.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Ryba z piekarnika to mięso niezwykle delikatne i kruche w swojej konsystencji, którego smak zawdzięczamy użytym przyprawom. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

filet z dowolnej ryby 1 sztuka
oliwa
sok z cytryny
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
szałwia cięta

Porada

Można wykorzystać zamrożone filety rybne, ale po wcześniejszym rozmrożeniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba z piekarnika.

Ryba z piekarnika to zdrowa i smaczna przekąska obiadowa dla wszystkich miłośników ryb lub osób, które chcą przygotować delikatny i lekkostrawny obiad. Jak zrobić rybę w piekarniku? Przygotowanie ryby z piekarnika jest banalnie proste, ponieważ wystarczy jedynie jej odpowiednie doprawienie i upieczenie - ot co! Mięso ryby jest bardzo delikatne, zarówno w swojej strukturze, jak i smaku. Pamiętajcie, by nie przesadzić z przeprawami, a wybrać te, które tylko podkręcą jej smak i nie zdominują.

Przepis na rybę z piekarnika:

1. Płat ryby podzieliłam na pół i umieściłam w niedużym naczyniu żaroodpornym.

2. Polałam rybę odrobiną oliwy z oliwek i skropiłam sokiem z cytryny. Posypałam przyprawami (dodałam szczyptę soli ziołowej, trochę pieprzu cytrynowego, dużo szałwii i suszonej natki pietruszki). Natarłam porządnie płaty ryby przyprawami z obu stron.

3. Wstawiłam rybę w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 195 stopni. Piekłam niecałe 30 minut cały czas pod przykryciem, wiekiem od naczynia żaroodpornego.

4. Ryba to fajny obiad, bądź inny posiłek, bo szybki w przygotowaniu, szybciutko się upiekła, posiłek lekki, zdrowy, miły w smaku i zapachu, w sam raz na spożywanie w trakcie diety,vczy podczas przechodzenia na lżejsze menu.

Przygotowaną rybę z piekarnika, warto zestawić z ulubionymi dodatkami: ziemniaczkami, frytkami, masłem ziołowym, warzywami czy sałatką. Taki obiad jest lekki i pełny zdrowych tłuszczy i białka. Koniecznie wypróbujcie i sprawdźcie inne przepisy na dania z rybami:

Ryba w zalewie octowej

Ryba w cieście naleśnikowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 08.12.2013 14:49
prosta i smaczna rybka.
Lemon 12.01.2013 11:47
pycha
ONY_za_kare 12.01.2013 11:39
przepyszna taka rybka!
Joanna108
Joanna108 12.01.2013 11:34
rybka + cytryna = smaczne danie ;)
gosia56 12.01.2013 11:18
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak