Przepis i sposób przygotowania na: Ryba z piekarnika.
Ryba z piekarnika to zdrowa i smaczna przekąska obiadowa dla wszystkich miłośników ryb lub osób, które chcą przygotować delikatny i lekkostrawny obiad. Jak zrobić rybę w piekarniku? Przygotowanie ryby z piekarnika jest banalnie proste, ponieważ wystarczy jedynie jej odpowiednie doprawienie i upieczenie - ot co! Mięso ryby jest bardzo delikatne, zarówno w swojej strukturze, jak i smaku. Pamiętajcie, by nie przesadzić z przeprawami, a wybrać te, które tylko podkręcą jej smak i nie zdominują.
Przepis na rybę z piekarnika:
1. Płat ryby podzieliłam na pół i umieściłam w niedużym naczyniu żaroodpornym.
2. Polałam rybę odrobiną oliwy z oliwek i skropiłam sokiem z cytryny. Posypałam przyprawami (dodałam szczyptę soli ziołowej, trochę pieprzu cytrynowego, dużo szałwii i suszonej natki pietruszki). Natarłam porządnie płaty ryby przyprawami z obu stron.
3. Wstawiłam rybę w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 195 stopni. Piekłam niecałe 30 minut cały czas pod przykryciem, wiekiem od naczynia żaroodpornego.
4. Ryba to fajny obiad, bądź inny posiłek, bo szybki w przygotowaniu, szybciutko się upiekła, posiłek lekki, zdrowy, miły w smaku i zapachu, w sam raz na spożywanie w trakcie diety,vczy podczas przechodzenia na lżejsze menu.