Ryba po portugalsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dorsz

    2 filety
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • ocet winny

    1 łyż.
  • oliwa

    3 łyż.
  • mąka

    3 łyż.
  • pomidory

    500 g
  • cebula

    2 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    3 łyż.
  • pieprz

    1 szczypta
  • oliwki zielone

    10 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryba po portugalsku foto
Sos: Obrane cebule i czosnek drobno siekam i szklę na 3 łyżkach oliwy na bardzo małym ogniu tak, żeby cebule zmiękły, a nie zrumieniły się. Dodaję posiekany czosnek, lekko podsmażam. Dodaje pomidory z puszki, soli, pieprzu do smaku i dalej duszę sos na małym ogniu do zgęstnienia.
Krok 2 - Ryba po portugalsku foto
Filety dzielę na połowę, solę, pieprzę i skrapiam octem winnym. Odstawiam na 15 minut. Otaczam w mące i smażę na rumiano w pozostałych 3 łyżkach oliwy, dokładając pod koniec smażenia trochę masła.
Krok 3 - Ryba po portugalsku foto
Rybę wykładam na ogrzany półmisek, wykładam na rybę gęsty sos i posypuję pokrojonymi na plasterki oliwkami z papryką. Podaję z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 03.03.2017 10:47
Zgłodniałam....chętnie bym zjadła.
Małgorzata92 16.07.2016 14:34
Jeszcze takiej nie jadłam :)
Grazyna0211 24.11.2015 16:08
smaczna ryba
IZABELA29 21.12.2014 09:56
dobra rybka z dobrymi dodatkami
ben-ka 13.11.2014 10:09
Smaczne fileciki...lubię taką rybkę.
Aleksandra/Olcia 17.10.2014 19:06
Mniam super
zbysio 07.05.2012 14:57
ooooo
kasienka23 06.05.2012 13:28
świetnie wygląda
stokrotka 11.04.2012 15:46
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat