Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RYBA PO GRECKU ŁATWA, SZYBKA, SMACZNA

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety ulubionej ryby 6 szt.
cebula biała 1-2 szt.
marchewka 3-4 szt.
sok z cytryny
olej do smażenia
sól
cukier 0,5 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 1 z bazylią
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: RYBA PO GRECKU ŁATWA, SZYBKA, SMACZNA

Rybę odmrozić, opłukać zimną wodą, osuszyć, posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i do lodówki na godzinę.
Potem smażymy rybę jak zwykle (ja smażę w jajku i mące).
Na oleju na małym ogniu smażymy cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy sól, pieprz, oregano i cukier.
Po ok 5 minutach dodajemy startą marchewkę, podlewamy wodą i dusimy aż marchewka zmięknie od czasu do czasu mieszając.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i gotowe.
W naczyniu układamy sos/ryba, sos/ryba do wyczerpania składników ale kończymy sosem.
Ja nie dodaję selera ani pietruszki bo wtedy dłużej postoi, ale przy moim mężu i dwóch synach to i tak nic nie postoi dłużej niż godzinę:)
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

markiza 28.01.2014 17:07
zrobiłam ją dziś i wysłałam mężowi zdjęcie do pracy, jestem okropna ale tym sposobem szybciej wróci do domu:)))
everay 28.01.2014 15:36
uwielbiam rybę po grecku
halina17 28.01.2014 15:11
Dobra ryba.
markiza 28.01.2014 14:35
dodaję jeszcze vegetę ale nie mogłam jej wpisać bo mi błędy wyskakiwały:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak