Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety z mintaja 1.5 kg
marchewki 3
pietruszka
por 1/2
cebula 1 duża
olej 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
jajko 1
mąka pszenna 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
cukier kryształ 1/2 małej łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Kroki postępowania

1
Fileta opłukujemy w wodzie i osuszamy . Po osuszeniu fileta rybnego kroimy go na mniejsze kawałki i dajemy do wody na 15 minut z jedną łyżką soli.
Krok 1 - Ryba po grecku foto
2
Następnie kawałki fileta rybnego obtaczamy w jajku a później w mące . Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do ładnego zarumienienia się filetów.
Krok 2 - Ryba po grecku foto
3
Pora , marchewkę oraz cebulkę umyć oskrobać i pokroić w paski. W garnczku rozgrzewamy resztę oleju wrzucamy przygotowane warzywa i dusimy na małym ogniu kilka minut.
Krok 3 - Ryba po grecku foto
4
Gdy warzywa zmiękną dodajemy 1/3 szklanki wody , koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw . Wszystko razem mieszamy. Na sam koniec dodajemy cukier. Po wymieszaniu dodajemy usmażoną rybkę i dusimy całość pod przykryciem około 10-15 minut.
Krok 4 - Ryba po grecku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 09.05.2015 16:44
bardzo dobra
malgosia2661 09.05.2015 12:21
Uwielbiam :)
Łukasz15 09.05.2015 10:13
Bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak