Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku
2. Na głębokiej patelni lub w garnku roztapiamy masło klarowane. Podsmażamy cebulkę na złoto. Wrzucamy pozostałe warzywa, podlewamy wodą i dusimy przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie warzywa doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Podduszamy jeszcze przez 3 minuty, zdejmujemy z ognia i studzimy.
3. Mintaja myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy płat dzielimy na pół. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Maczamy w rozbełtanym jajku, panierujemy w bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Studzimy. W naczyniu układamy na przemian ryba, warzywa, ryba warzywa. Podajemy jako zimną przystawkę.