Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z mintaja 6 płatów
seler 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
pietruszka 2 sztuki
cebula biała 3 sztuki
marchew 5 sztuk
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
masło klarowane 1 łyżka
woda 3/4 szklanki
jaja 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1,5 szklanki
Sól morska ziołowa Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia

Porada

-Do przygotowania potrawy można użyć tej innej ryby np dorsza. -Jeżeli macie mrożoną rybę, należy ją rozmrozić powoli, przez noc w lodówce aby nie rozpadała się podczas smażenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

1. Warzywa obieramy i myjemy. Por kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Na głębokiej patelni lub w garnku roztapiamy masło klarowane. Podsmażamy cebulkę na złoto. Wrzucamy pozostałe warzywa, podlewamy wodą i dusimy przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie warzywa doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Podduszamy jeszcze przez 3 minuty, zdejmujemy z ognia i studzimy.

3. Mintaja myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy płat dzielimy na pół. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Maczamy w rozbełtanym jajku, panierujemy w bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Studzimy. W naczyniu układamy na przemian ryba, warzywa, ryba warzywa. Podajemy jako zimną przystawkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mzap88 22.12.2014 20:42
uwielbiam.......
irenka 22.12.2014 19:42
pyszna,uwielbiam
halina17 22.12.2014 16:51
Dobra ryba.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak