Ryba po grecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z mintaja

    6 płatów
  • seler

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • pietruszka

    2 sztuki
  • cebula biała

    3 sztuki
  • marchew

    5 sztuk
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżeczki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżeczka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • woda

    3/4 szklanki
  • jaja

    2 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1,5 szklanki
  • Sól ziołowa- MŁYNEK

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Warzywa obieramy i myjemy. Por kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Na głębokiej patelni lub w garnku roztapiamy masło klarowane. Podsmażamy cebulkę na złoto. Wrzucamy pozostałe warzywa, podlewamy wodą i dusimy przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie warzywa doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Podduszamy jeszcze przez 3 minuty, zdejmujemy z ognia i studzimy.

3. Mintaja myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy płat dzielimy na pół. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Maczamy w rozbełtanym jajku, panierujemy w bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Studzimy. W naczyniu układamy na przemian ryba, warzywa, ryba warzywa. Podajemy jako zimną przystawkę.
Justi2401
-Do przygotowania potrawy można użyć tej innej ryby np dorsza. -Jeżeli macie mrożoną rybę, należy ją rozmrozić powoli, przez noc w lodówce aby nie rozpadała się podczas smażenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mzap88 22.12.2014 20:42
uwielbiam.......
irenka 22.12.2014 19:42
pyszna,uwielbiam
halina17 22.12.2014 16:51
Dobra ryba.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat