Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dorsz
koncentrat pomidorowy
marchew
pietruszka
seler
cebula

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Filety dorsza oprószyłam solą i pieprzem. Smażyłam po 4 minuty z każdej strony. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego i odstawiłam do piekarnika nastawionego na 70 stopni - pozwoli to utrzymać rybę ciepłą.
Na gorący olej rzepakowy wrzuciłam posiekaną cebulę. Smażyłam do zeszklenia. Na tarce starłam 1 dużą marchew, pietruszkę, i 1/4 selera. Do smażącej się cebuli dodałam starte warzywa, listek laurowy i 2 ziela angielskie, osoliłam i opieprzyłam. Dusiłam pod przykryciem do miękkości warzyw w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Kiedy warzywa były miękkie, dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego i wymieszałam.
Na warzywną poduszeczkę wyłożyłam ciepłe kawałki dorsza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak