Ryba na brukselce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brukselka

    1 kg
  • sezam

    2 łyżki
  • masło

    3 łyżki
  • sól do smaku

    6 szczypty
  • cukier kryształ

    1 szczypta
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    8 łyżek
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • dorsz

    2 sztuki
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    4 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brukselkę umyć i obrać z brzydkich liści. Filety spłukać zimną wodą, nadmiar wody odsączyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze kawałki. Filety polać sokiem z połowy cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i smażyć brukselkę, aż do zarumienia. Brukselkę podlać wodą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Do brukselki dodać rozgnieciony czosnek, gotować aż do momentu miękkości brukselki. Masło roztopić na patelni, połączyć z sezamem i rozsmarować na rybie. Rybę smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą. Na czyste talerze wyłożyć brukselkę, na nią rybę i podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ONY_za_kare 29.08.2013 12:49
podoba mi sie to polaczenie
IZABELA29 18.07.2013 08:35
świetnie podana ryba
barbara11561 17.07.2013 11:46
świetnie podana
Alex_M 19.05.2013 10:51
pyszna rybka
Mati13 08.05.2013 21:24
bardzo apetyczna wersja
Adam/ZUB3R 09.04.2013 21:41
smacznie wygląda
wiola333 04.03.2013 16:30
fantastyczny pomysł wszystko wygląda smacznie
MAR3STA 14.02.2013 19:11
fajne połączenie
Bernadeta1 05.01.2013 22:36
bardzo smacznie wygląda
Wacław 14.09.2012 09:57
świetny przepis !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat