Rustykalna tarta z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

skłdniki

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło

    150 g
  • cukier

    3 łyżki
  • jaja

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • woda zimna

    2 łyżki
  • cukier puder

    3 łyżki

nadzienie

  • jabłka

    2 szt duże
  • cynamon Prymat

    1 łyżka
  • cukier brązowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rustykalna tarta z jabłkami  foto
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia , dodać zimne masło pokrojone na mniejsze. kawałki ,rozdrobnić nożem .
Krok 2 - Rustykalna tarta z jabłkami  foto
Wbić jajko , wyrobić gładkie ciasto z dodatkiem zimnej wody .Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę .
Krok 3 - Rustykalna tarta z jabłkami  foto
Wyjąć i rozwałkować cienki okrągły placek na papierze lub silikonowej macie do pieczenia .
Krok 4 - Rustykalna tarta z jabłkami  foto
Jabłka obrać i pokroić na plasterki .
Krok 5 - Rustykalna tarta z jabłkami  foto
Ułożyć na ciasto jabłka zostawiając puste 3 cm od brzegu, posypać brązowym cukrem i cynamonem.
Krok 6 - Rustykalna tarta z jabłkami  foto
Zawijać brzegi na wierzch i docisnąć . Przełożyć razem z papierem lub silikonową matą na blaszkę .
Krok 7 - Rustykalna tarta z jabłkami  foto
Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach około 30 -40 minut .
Upieczone można posypać cukrem pudrem .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 25.09.2016 09:35
super przepis :)
Madzai 25.09.2016 09:06
Bardzo dobre :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat