RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ

RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pełnoziarnista

    1,5 szkl
  • żółtko jaja

    1 szt
  • masło

    100 g
  • woda

    50 ml
  • sól

    1/2 łyżeczki

Nadzienie

  • cukinia

    1 szt
  • pasta

    1/2 op
  • ser feta

    1/2 op
  • oliwa

    2 łyżeczki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ foto
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki, a następnie żółtko oraz wodę. Zagniatamy szybko ciasto i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 60 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30-35 cm.
Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i rozsmarowujemy na nim pastę warzywną z czosnkiem niedźwiedzim.
Krok 2 - RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ foto
Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy w cienkie plasterki.
Następnie układamy na zakładkę, na środku ciasta plasterki cukinii, zostawiając około 2-3 cm wolnego miejsca na brzegach. Cukinie skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieprzymy.
Krok 3 - RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ foto
Wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min. Podajemy na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KuchniaMagdaLeny

10.06.2017 23:50
Dziękuję :)

adelajda

09.06.2017 18:28
Ciekawy przepis

Ewa Wojtaszko

09.06.2017 17:16
coś nowego,fajne

wwwiolka

09.06.2017 09:10
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat