Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie wafle

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 0,5 kg
biały ser 10 dag
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia 1 litr
andrut

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie wafle

Ziemniaki rozgnieść na jednolitą masę razem z twarogiem.
Cebulę należy obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju z masłem dodając szczyptę soli.
Podsmażoną cebulę (razem z tłuszczem) oraz przeciśnięty ząbek czosnku dodać do ziemniaków i sera.
Doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę.

Trzy wafle posmarować farszem na grubość około 1 cm i każdy przykryć drugim waflem. Lekko docisnąć.
Każdego ruskiego wafla kroić w trójkąty i smażyć w gorącym oleju do momentu aż brzegi będą złote.

Ruskie wafle pasują np. do surówek ale mogą stanowić samodzielną przekąskę- przystawkę.
Smacznego !!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 11.07.2013 07:46
super przepis
mitek111 16.01.2013 20:30
ciekawy przepis, muszę go wypróbować, ciekawe jak smakują
zielonamorelka 16.01.2013 20:06
ooo spodziewałam się czegoś na słodko a tu niespodzianka-fajnie
jasiek 16.01.2013 20:01
ale smaczne
aisoglam 16.01.2013 19:04
Bardzo ciekawy przepis.
angelika14 16.01.2013 18:57
ciekawe wafle, prawdę mówiąc nigdy o takich nie słyszałam ani nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak